top of page
Etsi
  • elin806

News by Lyckegård - BT Agro Uutisia

23. maaliskuu 2021


Lyckegårdin historia – osa 4

Uusin lisä Lyckegårdin koneperheeseen on Gothia Redskap ja sen moduulijärjestelmä System Cameleon. Lyckegårdia käsittelevän kertomuksen viimeisessä osassa me esittelemme näitä järjestelmiä hieman tarkemmin.


Lars Askling perusti vuonna 1988 Gothia redskapin & Ekoväxt Ab:n, jonka ensimmäiseksi kehittämä tuote, oli renkaan siirtovaunu. Vuonna 2002 alkoi matka kohti tämän päivän System Camelionia ja tarkoituksena oli silloin, kuten tänäkin päivänä, kasvintuotannossa käytettävien torjunta-aineiden käytön vähentäminen. Kaikki alkoi riviväliharasta, mutta LEGO-systeemin kaltaisen menetelmän avulla kone kehittyi muuntautumiskykyiseksi ja moniin toimenpiteisiin soveltuvaksi; kylvö, lannoitemultaus rivinseurannalla ja rikkaruohojen käsittely sekä yhdistelmäajot.



Moduulijärjestelmän avulla kone soveltuu yksittäisen viljelijän tarpeisiin ja antaa lisäksi mahdollisuuden jakaa investointikustannukset pidemmälle ajanjaksolle


Pitkä sesonki Cameleonin avulla

On olemassa kaksi syytä sille, miksi pelkästä harasta kehitettiin kokonainen systeemi. Ensimmäinen syy on talouden asettaminen keskiöön, sillä asiakkaan kustannukset hehtaaria kohden muodostuvat hyvin alhaiseksi. Cameleon maksaa suunnilleen saman verran kuin tavallinen kylvökone, mutta se mahdollistaa tiettyjen työvaiheiden samanaikaisen suorittamisen. Tavallista kylvökonetta käytetään vain kylvötöihin ja sen jälkeen se seisoo käyttämättömänä konehallissa. Cameleon sen sijaan on käytössä erilaisissa ajoissa koko sesongin aikana. Runsas vuotuinen käyttömäärä, sekä hajautettu käyttö koko viljelykauden aikana, mahdollistaa maksimaalisen tarkkuuden.


Sama kone antaa tarkan tuloksen

Toinen saamamme etu on suurempi teho rikkakasvien käsittelyssä johtuen siitä, että Cameleon on kehitetty toimimaan maksimaalisella tarkkuudella sivusuunnassa. Vannasyksikön rakenteen ansiosta, sekä kylvön että harauksen yhteydessä, terät eivät pääse liikkumaan sivusuunnassa. Koska yhtä ja samaa konetta käytetään useisiin eri viljelytoimenpiteisiin, aikaansaadaan sen tapainen tarkkuus, johon ei tavallista riviväliharaa käyttämällä päästä.

” Tällä tavalla riviväliharaus saadaan tehtyä todella tarkasti ja päästään lähemmäs rivejä kuin mitä tavallisella riviväliharalla päästäisiin ja joka puolestaan liian läheltä kylvöriviä tehtynä vahingoittaisi kasvustoa. Haraus helpottuu ja lisäksi harattava pinta-ala saadaan maksimoitua”, sanoo Lars Askling.


Monta plussaa ja vain yksi miinus

Hänen mukaansa leveillä riviväleillä tehdyissä tutkimuksissa on nostettu esiin vain satoon vaikuttava negatiivinen vaikutus ja tarkasteltu ainoastaan isompien rivivälien haittavaikutuksia. Lisäksi muuten ollaan ruiskutettu ja lannoitettu normaaliin tapaan tavanomaisilla metodeilla.

” Meidän viljelyjärjestelmämme kokonaisvaikutus luonnonmukaisessa tuotannossa tuo mukanaan suuremman sadon, koska vähentynyt rikkakasvien määrä antaa lisää tilaa ja ravinteita viljelykasville. Se on sinällään suurempi plussa kuin rivivälin antama miinus”, Askling väittää. Leveämpi riviväli tarjoaa myös muita mahdollisuuksia kuten esimerkiksi syyskylvöisillä kasveilla lannoitteiden sijoittamisen syvemmälle ja tarkemmin, paremmin tehdyn kylvön suojaviljaan ja mahdollisuuden myöhemmässä vaiheessa tehtävään kylvöön suojaviljassa.

”Monta plussaa ja vain yksi miinus”, toteaa Lars.


Hyvä kilpailukyky rivissä

Toisin kuin muutamat muut Lyckegårdin mekaaniseen rikkaruohojen käsittelyyn tarkoitetut koneet, Cameleon on lisäksi ketjun alkupäässä. Se on toisin sanoen suunniteltu sellaista viljelyjärjestelmää silmällä pitäen, joka heti alusta alkaen minimoi rikkakasviongelmat. Cameleon on kuitenkin myös hyvin tehokas torjumaan rikkakasveja myöhemmässäkin vaiheessa, mikä osaltaan on todella tehokasta luonnonmukaisessa tuotannossa.

”Ajatuksena on kylvää ja lannoittaa oikein ja sitten pystyä torjumaan rikkakasveja rivien väleistä”, sanoo Lars Askling. Riviharausmenetelmässä käytetään leveitä rivivälejä, 25 cm rivikylvössä. Tämän väitetään joskus aiheuttavan kovempaa rikkakasvipainetta, koska rivit eivät umpeudu yhtä aikaisessa vaiheessa.

”Idea leveissä riviväleissä on se, että rivien määrä puolittuu, mutta kylvömäärät pysyvät samana. Tämä puolestaan johtaa siihen, että rivien kilpailukyky rikkaruohoja vastaan on erittäin hyvä ja rikkaruohot ovat helposti ja suurella tarkkuudella kitkettävissä rivien välistä”, sanoo Lars lopuksi.

Kylvö, rikkaäestys riviväleistä, lannoitteen multaus riviväleihin ja riviharaus riviväleissä voidaan tehdä Cameleonin eri moduuleita hyväksi käyttäen. Lisäksi voidaan tehdä erilaisia yhdistelmäajoja kuten lannoitteen multaus ja rikkaäestys tai täydennyskylvö ja riviharaus.

 

Uusi suomenruotsalainen Customer Support Manager Lyckegård Grouppiin!


Lyckegård saa tämän vuoden kesäkuusta alkaen uuden työntekijän Eva Kankkonen aloittaessa customer support managerinä Ruotsin pääkonttorilla.

Eva on suomenruotsalainen ja hänellä kandidaatin tutkinto markkinoinnissa ja logistiikassa. Valmistumisensa jälkeen hän muutti Tanskaan ja on asunut Ruotsissa vuodesta 2003 lähtien. Hän on työskennellyt asiakaspalvelussa ja myynnissä useassa isommassa yrityksessä kuten DHL, Vestas ja Pergo. Meille hän siirtyy suoraan Trelleborg Wheel Systemsiltä.

Lyckegårdissa Eva jatkaa työskentelyä asiakaskontaktiemme parissa ja niitä kehittäen. Hän suhtautuu hyvin myönteisesti työskentelyyn pienemmässä yrityksessä ja hänen mielestään se antaa laajemman kokonaiskuvan jokaisen ollessa enemmän tai vähemmän osallisia yrityksen kaikissa toiminnoissa.

”Odotan innolla asiakaslähtöisen työn jatkumista - se on minun juttuni”, sanoo Eva.


Me sanomme; tervetuloa Lyckegårdiin!

 

Osallistu regeneratiivisen viljelyn kurssille!

Ilmainen online-kurssi on osa Carbon Action-projektia ja se on suunnattu lähinnä suomalaisia viljelijöitä ajatellen. Kurssilla käsitellään regeneratiivisen viljelyn erilaisia menetelmiä. Kurssi tarjoaa laajan katsauksen erilaisista viljelykonsepteista ja siitä mitä me voimme tehdä maan terveyden, satotason ja ympäristön parantamiseksi!


 

Vuoden 2020 tutkimusraportti on täällä!

Luomututkimusraporttiin kootaan joka vuosi yhteen luomututkimukset ja mielenkiintoiset projektit Ruotsissa ja naapurimaissa.

- Syvämuokkausmenetelmän vaikutus pelto-ohdakkeeseen

- Mobiiliviherlannoitusta koskevat tutkimukset

- Luomulajikekokeet

- Nurmipalkokasvien syyskylvö suojaviljaan

 

62 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page